Eigenschappen

 

De Noorse ontwerper Jan Herman Linge heeft bij het uitdenken van de Laerling zich bijzonder goed gerealiseerd wat de meest ideale eigenschappen zijn om kinderen goed te leren zeilen en ze hiervoor te enthousiasmeren. Omdat deze tweepersoonsjeugdboot uitgerust is met een kiel, is het bootje stabiel en onkenterbaar. Dit biedt ten eerste veiligheid en neemt daarnaast bij beginners de vrees om om te slaan weg. Kinderen kunnen hierdoor met gemak zelfstandig het water op. De kuip is ruim genoeg voor een volwassene, instructeur of ouder, en een kind om samen te zeilen. Daarom is de Laerling ook zo populair bij zeilscholen.

Deze kielboot heeft in miniatuur dezelfde eigenschappen en is ook op dezelfde wijze uitgerust als een Regatta-boot voor volwassenen. De Laerling is gemaakt voor de Oostzee en dus ook te zeilen met harde wind, zonder dat de kuip volloopt met water. De 400 liter schuim die erin is verwerkt, zorgt voor een vrij gangboord, ook als de kuip gevuld is met water. De Laerling is uitgerust met een grootzeil, fok en spinnaker van het merk Gaastra.

De stabiliteit wordt verzorgd door de 60 kg uitneembare ballast in de vaste kiel, waardoor de boot vanuit elke hoek zelfrichtend is. Deze ballast is verdeeld in 5 delen van elk 12 kg. De delen worden in de kiel op elkaar gelegd en geborgd met een bout en vleugelmoer. De verhouding tussen ballast en totaalgewicht van het schip is met 60:140 erg gunstig. De Laerling is sinds kort voorzien van een zelflozende kuip. De Laerling is uitgerust met Ronstan-beslag en de Laerling-trailer is van het merk Kalf.